пʼятницю, 12 вересня 2014 р.

Правильне годування собак

Правильне годування собак

Перш за все, задумайтеся, чи правильно обладнане місце годівлі вашого улюбленця. Собака зобов'язана мати власну миску для їжі та окрему для води, яка завжди (!) повинна бути наповнена. Добре, якщо миски зроблені з нержавійки, а не з пластику. Завжди годуйте собаку в одному і тому ж місці і бажано в один і той же час. 

Відсутність стійки для мисок не зіпсує фігуру вашої собаки, як стверджують деякі, і ніяк не відіб'ється на травленні. Однак краще її придбати, так як це полегшить прибирання місця прийому їжі, зробить його більш грунтовним, не дозволить пилу з підлоги потрапляти в воду. Чи не буде небезпеки випадково зачепити миску ногою, а собака не стане ганяти її по всій квартирі, вилизуючи залишки сніданку. 

Воду необхідно міняти два рази на день і при цьому обов'язково мити миску. Не давайте собаці кип'яченої води. З часом це погано відіб'ється на стані зубів. Воду з-під крана потрібно фільтрувати і відстоювати. Можна використовувати бутильовану воду (зрозуміло, не газовану). Стійка для мисок 

Тепер про раціон. Годувати можна як натуральною їжею, так і сухим кормом. У прихильників і того, і іншого підходу знайдеться достатньо аргументів на свою користь. Якщо ви збираєтеся годувати собаку сухим кормом, то купуйте обов'язково дорогі корми відомих виробників. Не економте, дешевий корм, як правило, неякісний. Собаки, що вживають в їжу сухий корм, потребують більшої кількості води, тому будьте уважні, слідкуйте за мискою. 

Недогодовувати собаку, чи шкідливіше - перегодовувати. Кількість їжі і баланс раціону повинні відповідати віку, активності і вазі собаки. Стежити за всім цим дуже зручно за допомогою електронних ваг, які завжди можна взяти з собою і на дачу і в будь-яку поїздку. 

Ніколи не поєднуйте сухий корм з натуральним! У якісному сухому кормі є всі необхідні для росту і розвитку речовини і елементи. А ось при використанні натуральної їжі доведеться вводити в раціон спеціальні добавки. Вони в достатку присутні на прилавках ветеринарних аптек. 

Для нормального росту і розвитку собаки раціон, перш за все, повинен бути правильно збалансований. Жири, білки і вуглеводи повинні поєднуватися в певній пропорції. Але крім цього обов'язково наявність в раціоні мінеральних речовин і вітамінів. Раціон змінюється в залежності від віку та ваги собаки. Основні продукти - це: пісне м'ясо (яловичина, баранина, риба, птиця, а також субпродукти), крупи (в основному рис і гречка), овочі та кисломолочні продукти. 

Правильний баланс можна розрахувати, використовуючи цю програму. 

Не використовуються при годуванні: 
  • продукти, що містять крохмаль (картопля ...) 
  • пшоно (майже не засвоюється) 
  • цукор, шоколад, цукерки, печиво (крім спеціального), тістечка і т.д. 
  • солоне, жирне, смажене, копчене 
  • прянощі (перець, лаврове листя, і т.д.)
  • річкова риба (високий ризик зараження гельмінтами) 
  • свинина, жирна баранина і сире м'ясо птиці 
  • кістки (крім сирих цукрових яловичих) 
  • ковбаси, сосиски і т.д. 

Найбільш часті помилки при годуванні собак: 


Різкий перехід від натурального раціону до сухого корму і назад.

Цей процес повинен зайняти не менше п'яти днів, оскільки організму собаки необхідно перебудуватися для засвоєння нової для нього їжі. 

Повинна сформуватися мікрофлора, що дозволяє повністю перетравлювати незвичний вид їжі, а це процес поступовий і вимагає часу. Протягом п'яти-семи днів, плавно збільшуйте порцію сухого корму і зменшуйте кількість натуральної їжі. 

За такою ж схемою треба діяти при переході від сухого корму до натурального раціону. 

Різкий перехід з одного промислового корми на корм іншого виробника або виду. 

При переході на інший сухий корм слід дотримуватися того ж правила, що й у випадку зі зміною раціону від натурального до промислового корму. Цей процес повинен зайняти не менше п'яти днів. 

До того ж, новий вид сухого корму може викликати алергію у вашого вихованця, що не є ознакою неякісного продукту, а пов'язано, швидше за все з особливостями конкретної тварини. 

Змішане харчування. 

Не можна змішувати сухий корм і натуральну їжу. Такий раціон є розбалансованим, що обов'язково призведе до небажаних наслідків. 

Можуть виникнути алергічні реакції, унаслідок надлишку або нестачі вітамінів і мікроелементів. 

Згодом, жоден ветеринар не зможе розібратися в чому причина того чи іншої недуги, а процес виявлення, наприклад, продукту викликав алергію, - займе не один місяць і тривале перебування на суворій дієті. 

Невірний вибір промислового (сухого) корму. 

Виробники сухих кормів «преміум» і «суперпреміум» класу, ретельно дбають про свою репутацію в середовищі собаківників-любителів, професіоналів і заводчиків. Тому лінійка кормів постійно розширюється. 

У будь-якого гідного виробника кормів ви знайдете спеціалізовані раціони, складені з урахуванням найважливіших факторів, таких як - вік (щенки, молоді собаки, дорослі, літні собаки), порода собаки, її темперамент, умови утримання і т.д. 

Дійсно, для робочої собаки, яка незалежно від погодних умов, цілий день проводить на вулиці, відчуваючи при цьому стрес і серйозні фізичні навантаження, навряд чи підійде сухий корм, приготований виробником спеціально для собак дрібних кімнатних порід. 

Крім того, серед сухих кормів існує окрема лінійка профілактичних і лікувальних раціонів. Тому слід уважно поставитися до вибору сухого корму для вашого улюбленця. 

Миска з водою завжди повинна бути наповнена! 

При перекладі тварини на сухий корм, йому потрібно набагато більше води, ніж чим при використанні натурального раціону. 

Перегодовування. 

Собачники, що не мають досвіду застосування сухих кормів в раціоні свого вихованця, зазвичай трохи шоковані розмірами порцій, пропонованими виробником. 

В очах собачника, який справно згодовував своєму улюбленцю по кілька наповнених до країв мисок каші в день, така порція представляється «жалюгідною купкою незрозуміло чого». І природно, жалісливий господар збільшує кількість корму, доводячи його до візуально звичного об'єму. 

Це груба помилка, ціною якої може стати здоров'я вихованця. Не перевищуйте норми розрахунку, наведені виробником корму. 

Використовуйте побутові електронні кухонні ваги, що не насипайте корм «на око».

Немає коментарів:

Дописати коментар