суботу, 11 жовтня 2014 р.

Догляд за шерстю собаки: 6 типів шерсті - 6 підходів до догляду за собакою


Собака будь-якої породи з гладенькою шерстю завжди виглядає ефектно. Красива доглянута «шубка» - не тільки джерело естетичного задоволення, але і одна з обов'язкових складових здоров'я і благополуччя собаки. Брудна, невичесанна, відросла понад усяку міру шерсть може бути причиною багатьох проблем зі здоров'ям собаки, в першу чергу, шкірних. 

Вичісування шерсті також є відмінним способом оглянути собаку і вчасно виявити ознаки якого-небудь захворювання. Тому догляд за шерстю собаки повинен бути якісним і регулярним. Як доглядати за шерстю тієї чи іншої породи собак? Все залежить від того, яким типом шерсті наділена ваша собака. З точки зору груммінга прийнято розрізняти шість основних типу шерсті. Кожен з них вимагає свого особливого підходу. 

Догляд за шерстю довгошерстих собак 


Довгошерсті породи собак (довгошерста колі, шелті, афганська борза, пекінес, ши-тцу, менш «вовняні» - сетери, спанієлі) завжди виглядають дуже красиво. Але за цією красою завжди стоять зусилля господарів з підтримання їх вовни в «формі». Головне правило при догляді за шерстю довгошерстої собаки - регулярне вичісування. Якщо ви пренебрежете цим правилом, шерсть вашої собаки швидко скачається в ковтуни, які можна буде тільки вистригти. Краще всього для вичісування довгошерстих собак підійде гребінь з рідкими зубцями. Не скупіться при купівлі - краще віддати перевагу гребеню з натурального матеріалу (дерево), щоб шерсть не электризовалась при розчісуванні. 

Шерсть довгошерстих собак необхідно підстригати в «проблемних» зонах: над очима, навколо анального отвору, між пальцями лап. Взимку довга шерсть між пальцями швидко набивається снігом, нагревающимся від тепла собаки і превращающимся в тугі грудки. Собаці це може заподіяти великий дискомфорт. 

Купати довгошерстих собак слід по мірі забруднення. Щоб у осінню та зимову сльоту вам не доводилося це робити після кожної прогулянки, купіть спеціальний комбінезон або попону для собак. 

Догляд за шерстю гладкошерстих собак 


До гладкошерстих прийнято відносити породи собак з короткою остьовий шерстю і невеликим або зовсім відсутнім підшерстком (боксер, бульдоги, ротвейлер, стаффордширський тер'єр, бультер'єр, доберман, карликовий пінчер, чі-хуа-хуа). Незважаючи на те, що шерсті у цих собак начебто і небагато, їх теж потрібно регулярно вичісувати. Собаки линяють двічі на рік, а ті, хто проживає в квартирних умовах, майже постійно. Тому потрібно допомагати собаці позбавлятися від відмерлої вовни. 

Для вичісування гладкошерстих собак ідеально підійде гумова щітка або щітка з м'якою щетиною (щітка для одягу) - пуходерки, гребінці та щітки з довгими і гострими зубами і щетинками тут не підходять. Після вичісування проведіть по напрямку росту шерсті собаки замшевою ганчіркою - ця нехитра міра додасть шерсті вашого собаки сліпучий блиск. Купати гладкошерстих собак рекомендується якомога рідше. Цілком достатньо декількох разів на рік, ну і за необхідності - якщо ваша собака, наприклад, вывалялась в чомусь. 

Догляд за шерстю жесткошерстних собак 


До жесткошерстних собакам відносяться більшість тер'єрів (фокстер'єр, ердельтер'єр), шнауцери (різеншнауцер, миттельшнауцер, цвергшнауцер) і деякі мисливські собаки (наприклад, дратхаар). Догляд за шерстю жесткошерстной собаки вимагає виконання трьох процедур: звичайного вичісування, стрижки і тримінгу (вищипування відмерлих шерстинок). Тримінг дуже важливий, стрижка не може повноцінно замінити його. 

Щільна густа шерсть жесткошерстних собак не випадає так легко, як наприклад, у гладкошерстих або собак з середньою звичайної шерстю. Залишаючись на шкірі собаки, така шерсть збивається, і собака стає місцями схожа на валянок. Навчитися стрижці і триммингу жесткошерстной собаки можна, але все ж краще перші процедури довірити професіоналу, у якого ви зможете навчитися азам груммінга. 

Догляд за собакою із звичайною, «середньої» шерстю 


Типовий представник власника такої вовни в собачому світі - німецька вівчарка. Шерсть такого типу є також у східно-європейської вівчарки, малінуа, московської сторожевої, алабая, лабрадора, лайок. Це шерсть короткої або середньої довжини, з добре розвиненим підшерстям. Мабуть, найпростіша шерсть у догляді. Вичісувати таких собак також потрібно регулярно, для цього можна використати стандартну щітку для догляду за шерстю, при необхідності - пуходерку і фурмінатор. 

Догляд за кучерявою шерстю собак 


Кучеряві пуделі, бедлінгтон-тер'єри і керрі-блю-тер'єри володіють одним серйозним перевагою в порівнянні з іншими породами собак - вони не линяють. Але це не означає, що їх шерсть не потребує догляду. 

Кучерява шерсть збивається в ковтуни куди швидше, ніж навіть найдовша. Тому мінімум два рази на тиждень собак з таким типом вовни потрібно ретельно вичісувати, не пропускаючи жодної ділянки. Збилися в колтун кучеряшки можна буде тільки вистригти. Стрижки у таких собак моделюються або спеціальними ножицями або машинкою для стрижки собак. Кожна порода має свій стандарт стрижки, тому якщо ви плануєте виставляти свою собаку, завчасно зверніться до фахівця-груммера. 

Ще однією особливістю догляду за кучерявій шерстю собак обумовлено її властивість буквально «вбирати» весь бруд ззовні. Тому таку собаку доведеться купати частіше, ніж собак з іншим типом шерсті. Оптимально - раз на два-три місяці, або по мірі забруднення. 

Догляд за екзотичною шерстю собак 


Не всі собаки підпадають під наведену класифікацію - є серед них такі, яких неможливо віднести до жодного з перерахованих типів шерсті. Нетипову шерсть мають, наприклад, такі породи як гола китайська чубата собака (позбавлена шерсті в звичному нам розумінні), кулі і комондор (їх шерсть більше схожа на звиті шнури з вовни). Зрозуміло, що звичайне вичісування - не найкращий спосіб догляду за такими собаками. Якщо ви зважилися завести собаку таких порід, обов'язково проконсультуйтеся з заводчиком з приводу догляду за їх шерстю.

Немає коментарів:

Дописати коментар